smacznie i dietetycznie

Wpis

piątek, 12 października 2012

Pomysł na... pierś kurczaka w papirusie i cieście francuskim



Przepis na konkurs

 

Składniki na 2 porcje:

2 piersi kurczaka

Pomysł na... soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami

ser gorgonzola - 100 g

opakowanie ciasta francuskiego light

szpinak mrożony 1/2 opakowania

jajko

sól, pieprz

 

W piersiach kurczaka tworzymy kieszonki do których wkładamy ser. Owijamy je w papirus i smażymy bez tłuszczu. Nie musimy doprawiać, gdyż w papirusie zawarte są wszystkie niezbędne zioła i przyprawy dzięki którym mięso jest niezwykle aromatyczne.

Szpinak rozmrażamy i odparowujemy wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso oraz szpinak wystygną możemy zacząć zawijać je w ciasto francuskie. Na cieście układamy szpinak, następnie pierś z kurczaka. Ciasto nacinamy i zawijamy jak na zdjęciu:

Po zawinięciu ciasto francuskie smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pierś w cieście układamy na papierze do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut.

 

Pierś jest idealna na danie główne.

Z ciasta francuskiego możemy też stworzyć małe pakunki do których włożymy pokrojoną pierś z serem i szpinakiem. Takie danie sprawdzi się idealnie jako przystawka.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
smacznieidietetycznie
Czas publikacji:
piątek, 12 października 2012 15:19

Polecane wpisy