smacznie i dietetycznie

Wpis

niedziela, 06 stycznia 2013

Pomysł na roladę szpinakową z łososiem



 

Rolada szpinakowa to bardzo smaczna i prosta przystawka. Wbrew pozorom jest dość łatwa w przygotowaniu.

Składniki

Ciasto:

opakowanie szpinaku mrożonego 450g

4 jajka

3 łyżki mąki pełnoziarnistej

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

 

Masa serkowa:

2 opakowania serka kanapkowego (300g)

150g chudego twarogu

pęczek szczypiorku

 

Pomysł na papirus soczysta pierś kurczaka z czosnkiem

 

200 g wędzonego łososia - ja użyłam łososia w ścinkach, który jest znacznie tańszy a równie dobrze prezentuje się w roladzie.

 

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy, odparowujemy i studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Szpinak mieszamy z żółtkami, mąką i przyprawami a potem delikatnie z ubitymi białkami. Formę do pieczenia wykładamy płatami papirusa a na nich równomiernie rozprowadzamy ciasto. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

Teraz część najtrudniejsza. Jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy z piekarnika na blat. Kładziemy na nim kawałek papieru do pieczenia, zawijamy jak roladę i obracamy na drugą stronę tak by rozwijając leżało na papierze do pieczenia. Delikatnie usuwamy płaty papirusa i ciasto zostawiamy do przestygnięcia.

 

Przygotowujemy masę serkową. Serki kanapkowe miksujemy z twarogiem n gładką masę. Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy.

Masę rozsmarowujemy równo na cieście a na niej układamy płaty łososia.

Roladę zawijamy i owijamy ścisło folią aluminiową. Wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie rolada zdąży się związać i nie będzie się rozpadać podczas krojenia. Z przygotowanej porcji powstało15 kawałków rolady, które zniknęły tak szybko, że już nie zdążyłam zrobić im zdjęcia ;)

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
smacznieidietetycznie
Czas publikacji:
niedziela, 06 stycznia 2013 10:31

Polecane wpisy

  • olorowy deser owocowo-jogurtowy

    Składniki: Duży jogurt naturalny Banan Kilka gałązek mięty dojrzałe kiwi pestki granatu nektarynka plaster ananasa z puszki migdały do dekoracji przyprawa w mły

  • muffiny z fasolą

    Rano mam mało czasu na przygotowanie śniadania - wstaję o 5:30, bo od 7 zaczynam pracę. Jako, że bez śniadania z domu nie wyjdę a lubię rano zjeść coś smacznego

  • Sałatka do grilla (rukola, truskawki, feta)

    Tą sałatkę przygotowałam na majówkowego grilla i była hitem imprezy. Słodko-ostra idealnie pasowała do grillowanej piersi kurczaka i pieczywa czosnkowego. Skła