smacznie i dietetycznie

Wpis

wtorek, 12 lutego 2013

Kolorowa zupa po tajsku

Tajlandia to kraj ludzi szczęśliwych, kraj uśmiechu i kolorów. Taka właśnie jest moja zupa :)

Zupa tajska idealnie nadaje się na kolację walentynkową - jest szybka w przygotowaniu, sycąca, efektowna i co najważniejsze smaczna. No i ma krewetki, które są afrodyzjakiem ;)

 

Składniki:

Pomysł na tajską zupę z kurczakiem Winiary

200 g krewetek królewskich

mała cukinia

marchewka

kolorowy pieprz

krakersy ryżowe (ja wybrałam te wyprodukowane w Tajlandii)

czerwony grejpfrut

 

Przygotowanie:

Krewetki oczyszczamy (odrywamy główki i nóżki, zdejmujemy pancerzyk, wyjmujemy jelita) i dokładnie myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, cukinię w kostkę.

Warzywa i krewetki wrzucamy na 750 ml gotującej wody. Po 10 minutach dodajemy zawartość większej części opakowania pomysłu na tajską zupę rozmieszaną w szklance wody i ponownie gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy zawartość mniejszego opakowania i gotujemy jeszcze minutę.

Grejpfruta obieramy i pozbawiamy go białych błonek.

Do miseczki wrzucamy kawałki grejpfruta i wlewamy zupę. Na wierzchu posypujemy kolorowym pieprzem i krakersami ryżowymi. Krakersy ryżowe nie rozmiękają pod wpływem zupy, dlatego są ładnym i smacznym akcentem.

 

 



Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
smacznieidietetycznie
Czas publikacji:
wtorek, 12 lutego 2013 16:09

Polecane wpisy

  • olorowy deser owocowo-jogurtowy

    Składniki: Duży jogurt naturalny Banan Kilka gałązek mięty dojrzałe kiwi pestki granatu nektarynka plaster ananasa z puszki migdały do dekoracji przyprawa w mły

  • muffiny z fasolą

    Rano mam mało czasu na przygotowanie śniadania - wstaję o 5:30, bo od 7 zaczynam pracę. Jako, że bez śniadania z domu nie wyjdę a lubię rano zjeść coś smacznego

  • Sałatka do grilla (rukola, truskawki, feta)

    Tą sałatkę przygotowałam na majówkowego grilla i była hitem imprezy. Słodko-ostra idealnie pasowała do grillowanej piersi kurczaka i pieczywa czosnkowego. Skła