smacznie i dietetycznie

Wpisy

  • poniedziałek, 03 czerwca 2013
    • olorowy deser owocowo-jogurtowy

       

      Składniki:

      Duży jogurt naturalny

      Banan

      Kilka gałązek mięty

      dojrzałe kiwi

      pestki granatu

      nektarynka

      plaster ananasa z puszki

      migdały do dekoracji

      przyprawa w młynku do dań słodkich Kamis

       

      1 warstwa:

      1/3 jogurtu naturalnego miksujemy z bananem i miętą. Doprawiamy przyprawą do dań słodkich w młynku

       

      2 warstwa:

      pestki granatu

       

      3 warstwa:

      1/3 jogurtu naturalnego miksujemy z kiwi

       

      4 warstwa:

      1/3 jogurtu naturalnego miksujemy z nektarynką. Doprawiamy przyprawą do dań słodkich w młynku

       

      Na wierzch układamy plaster ananasa i migdały.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      smacznieidietetycznie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 czerwca 2013 08:18
  • poniedziałek, 06 maja 2013
    • muffiny z fasolą

      Rano mam mało czasu na przygotowanie śniadania - wstaję o 5:30, bo od 7 zaczynam pracę. Jako, że bez śniadania z domu nie wyjdę a lubię rano zjeść coś smacznego przygotowuje sobie jedzonko wieczorem. Śniadanie to najważniejszy posiłek, dlatego musi być bogate w składniki odżywcze. Poniżej propozycja muffinków - smacznych, pożywnych i zdrowych a co najważniejsze niskoklorycznych.

       

      Składniki:

      puszka białej fasoli

      dojrzały banan

      ciastka Belvita 5 zbóż + mleko małe opakowanie

      2 jajka

      łyżka kakao

      łyżeczka proszku do pieczenia

      2 łyżki miodu

      mieszane orzechy

       

      Fasolę, banana i jajka blendujemy. Dodajemy pokruszone ciastka Belvita, proszek do pieczenia, kakao, miód i orzechy. Mieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy ok. 20 min w temperaturze 200 stopni.

       

      Moja propozycja podania (zdjęcie nie wyszło niestety najlepiej). Muffiny z jogurtem i musem jabłkowym - pełnowartościowy posiłek dla każdego (nawet tych dbających o linię!):

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      smacznieidietetycznie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 maja 2013 20:38
    • Sałatka do grilla (rukola, truskawki, feta)

      Tą sałatkę przygotowałam na majówkowego grilla i była hitem imprezy. Słodko-ostra idealnie pasowała do grillowanej piersi kurczaka i pieczywa czosnkowego.

       

      Składniki:

      rukola - 100g

      ser feta (lub ser sałatkowy) - 200 g

      truskawki - ok 400 g

      Dressing:

      sok z 1/2 cytryny

      kolorowe zioła do sałatek Kamis - 2 łyżeczki

      2 łyżki płynnego miodu

      4 łyżki oliwy z oliwek

      2 ząbki czosnku

      sól i pieprz świeżo mielone - młynki Kamis

       

       

      Przygotowujemy dressing: Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składniami.

      Dressingiem zalewamy rukolę wymieszaną z fetą i pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.

      Szybko i smacznie, polecam :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      smacznieidietetycznie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 maja 2013 08:11
  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
    • Kokilki na śniadanie

       

       

      Składniki na 4 sztuki:

      4 jajka

      4 małe pomidory

      2 cebule

      pętko kiełbasy

      8 pieczarek

      100 g żółtego sera

      sól morska z pieprzem - młynek Kamis

      ognista mieszanka - młynek Kamis

       

      Pomidory sparzamy, pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy, pieczarki i kiełbasę kroimy w plasterki - wszystko chwilę obsmażamy, mieszamy z pomidorami, doprawiamy i wkładamy do kokilek. Posypujemy startym żółtym serem i  wbijamy jajko. Całość zapiekamy w 200 stopniach w kąpieli wodnej przez ok 20 minut. Podajemy z grzankami.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      smacznieidietetycznie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 kwietnia 2013 13:46
  • czwartek, 28 marca 2013
  • poniedziałek, 18 lutego 2013
    • Gnocchi Arrabbiata

       

      Składniki:

      800 g ziemniaków

      szklanka mąki

      2 jajka

      sól, pieprz

      słoik sosu włoskiego Łowicz Arrabbiata

       

      Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy z mąką, jajkami i przyprawami. Tworzymy rulonik, który tniemy na ok 1,5 cm kawałki. Każdy rolujemy tworząc jajowaty kształt i "odciskamy" na nich widelec. Wrzucamy na osolony wrzątek porcjami i wyciągamy po wypłynięciu.

      Sos Łowicza podgrzewamy i podajemy z kluseczkami.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      smacznieidietetycznie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lutego 2013 15:12
    • Meksykańska tortilla

       

      Składniki:

      sos włoski Łowicz Arrabbiata

      750 g łopatki wieprzowej bez kości

      puszka kukurydzy

      puszka czerwonej fasoli

      2 cebule

      papryka

      10 placków tortilli

      kilka plasterków sera żółtego

      przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz

      olej do smażenia

       

       

      Mięso kroimy w kostkę, cebule w piórka i obsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszamy z fasolą, kukurydzą i sosem, przyprawiamy. Jeśli lubisz bardzo ostre potrawy możesz dodać papryczkę chilli.

      Tortille faszerujemy i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, dekorujemy plasterkami sera i zapiekamy 5-10 minut. Możemy posypać ulubionymi ziołami.

      Ja uwielbiam wszystko co meksykańskie a połączenie składników z sosem Łowicza jest bardzo smaczne. Danie łatwe w przygotowaniu i szybkie.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Meksykańska tortilla”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      smacznieidietetycznie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lutego 2013 15:03
  • wtorek, 12 lutego 2013
    • Kolorowa zupa po tajsku

      Tajlandia to kraj ludzi szczęśliwych, kraj uśmiechu i kolorów. Taka właśnie jest moja zupa :)

      Zupa tajska idealnie nadaje się na kolację walentynkową - jest szybka w przygotowaniu, sycąca, efektowna i co najważniejsze smaczna. No i ma krewetki, które są afrodyzjakiem ;)

       

      Składniki:

      Pomysł na tajską zupę z kurczakiem Winiary

      200 g krewetek królewskich

      mała cukinia

      marchewka

      kolorowy pieprz

      krakersy ryżowe (ja wybrałam te wyprodukowane w Tajlandii)

      czerwony grejpfrut

       

      Przygotowanie:

      Krewetki oczyszczamy (odrywamy główki i nóżki, zdejmujemy pancerzyk, wyjmujemy jelita) i dokładnie myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, cukinię w kostkę.

      Warzywa i krewetki wrzucamy na 750 ml gotującej wody. Po 10 minutach dodajemy zawartość większej części opakowania pomysłu na tajską zupę rozmieszaną w szklance wody i ponownie gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy zawartość mniejszego opakowania i gotujemy jeszcze minutę.

      Grejpfruta obieramy i pozbawiamy go białych błonek.

      Do miseczki wrzucamy kawałki grejpfruta i wlewamy zupę. Na wierzchu posypujemy kolorowym pieprzem i krakersami ryżowymi. Krakersy ryżowe nie rozmiękają pod wpływem zupy, dlatego są ładnym i smacznym akcentem.

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      smacznieidietetycznie
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 lutego 2013 16:09
  • niedziela, 06 stycznia 2013
    • Pomysł na roladę szpinakową z łososiem

      

       

      Rolada szpinakowa to bardzo smaczna i prosta przystawka. Wbrew pozorom jest dość łatwa w przygotowaniu.

      Składniki

      Ciasto:

      opakowanie szpinaku mrożonego 450g

      4 jajka

      3 łyżki mąki pełnoziarnistej

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

       

      Masa serkowa:

      2 opakowania serka kanapkowego (300g)

      150g chudego twarogu

      pęczek szczypiorku

       

      Pomysł na papirus soczysta pierś kurczaka z czosnkiem

       

      200 g wędzonego łososia - ja użyłam łososia w ścinkach, który jest znacznie tańszy a równie dobrze prezentuje się w roladzie.

       

      Przygotowanie:

      Szpinak rozmrażamy, odparowujemy i studzimy.

      Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Szpinak mieszamy z żółtkami, mąką i przyprawami a potem delikatnie z ubitymi białkami. Formę do pieczenia wykładamy płatami papirusa a na nich równomiernie rozprowadzamy ciasto. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

      Teraz część najtrudniejsza. Jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy z piekarnika na blat. Kładziemy na nim kawałek papieru do pieczenia, zawijamy jak roladę i obracamy na drugą stronę tak by rozwijając leżało na papierze do pieczenia. Delikatnie usuwamy płaty papirusa i ciasto zostawiamy do przestygnięcia.

       

      Przygotowujemy masę serkową. Serki kanapkowe miksujemy z twarogiem n gładką masę. Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy.

      Masę rozsmarowujemy równo na cieście a na niej układamy płaty łososia.

      Roladę zawijamy i owijamy ścisło folią aluminiową. Wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie rolada zdąży się związać i nie będzie się rozpadać podczas krojenia. Z przygotowanej porcji powstało15 kawałków rolady, które zniknęły tak szybko, że już nie zdążyłam zrobić im zdjęcia ;)

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      smacznieidietetycznie
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 stycznia 2013 10:31
  • czwartek, 13 grudnia 2012
    • pomysł na kotleciki z soczewicy

      

       

      Przepis wegetariański jednak polecam go każdemu. Kotleciki z soczewicy uwielbia nawet mój mięsożerny narzeczony ;)

       

      Kotleciki z soczewicy przygotowuje dość często. Dziś przedstawiam wersję smażoną w papirusie od Winiary. Tak przygotowane kotleciki są dobrze doprawione i lekkie, bo podczas smażenia w papirusie nie musimy dodawać tłuszczu na patelnię.

       

      Składniki:

      Papirus.. Pomysł na soczystą pierś z czosnkiem i ziołami

      Posiekana cebula

      3/4 szklanki czerwonej soczewicy

      1/4 szklanki zielonej soczewicy

      jajko

      5 łyżek bułki tartej

      koperek (świeży lub suszony)

      łyżka oleju

       

      Przygotowanie:

      Cebulę obsmażamy na łyżce oleju.

      Ziarna soczewicy zielonej i czerwonej płuczemy. Wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody. Gotujemy na wolnym ogniu często mieszając i dolewając wodę gdy ta wyparuje. Gotujemy aż czerwona soczewica będzie miękka (zielona ma większe ziarna i będzie lekko twarda). Odstawiamy do wystudzenia.

      Cebulę, soczewicę, 3 łyżki bułki tartej, jajko i koperek mieszamy razem. Tworzymy małe kotlety, które obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy owijając w papirus.

       

      Gotowe kotleciki:

       

      Mi najbardziej smakują z sosem pieczarkowo-cebulowo-jogurtowym.

      Przepis prosty, smaczny i zdrowy - polecam!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      smacznieidietetycznie
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 grudnia 2012 16:06