smacznie i dietetycznie

Wpisy

  • niedziela, 06 stycznia 2013
    • Pomysł na roladę szpinakową z łososiem

      

       

      Rolada szpinakowa to bardzo smaczna i prosta przystawka. Wbrew pozorom jest dość łatwa w przygotowaniu.

      Składniki

      Ciasto:

      opakowanie szpinaku mrożonego 450g

      4 jajka

      3 łyżki mąki pełnoziarnistej

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany

       

      Masa serkowa:

      2 opakowania serka kanapkowego (300g)

      150g chudego twarogu

      pęczek szczypiorku

       

      Pomysł na papirus soczysta pierś kurczaka z czosnkiem

       

      200 g wędzonego łososia - ja użyłam łososia w ścinkach, który jest znacznie tańszy a równie dobrze prezentuje się w roladzie.

       

      Przygotowanie:

      Szpinak rozmrażamy, odparowujemy i studzimy.

      Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Szpinak mieszamy z żółtkami, mąką i przyprawami a potem delikatnie z ubitymi białkami. Formę do pieczenia wykładamy płatami papirusa a na nich równomiernie rozprowadzamy ciasto. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

      Teraz część najtrudniejsza. Jeszcze ciepłe ciasto wyciągamy z piekarnika na blat. Kładziemy na nim kawałek papieru do pieczenia, zawijamy jak roladę i obracamy na drugą stronę tak by rozwijając leżało na papierze do pieczenia. Delikatnie usuwamy płaty papirusa i ciasto zostawiamy do przestygnięcia.

       

      Przygotowujemy masę serkową. Serki kanapkowe miksujemy z twarogiem n gładką masę. Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy.

      Masę rozsmarowujemy równo na cieście a na niej układamy płaty łososia.

      Roladę zawijamy i owijamy ścisło folią aluminiową. Wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie rolada zdąży się związać i nie będzie się rozpadać podczas krojenia. Z przygotowanej porcji powstało15 kawałków rolady, które zniknęły tak szybko, że już nie zdążyłam zrobić im zdjęcia ;)

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      smacznieidietetycznie
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 stycznia 2013 10:31