smacznie i dietetycznie

Wpisy

  • poniedziałek, 18 lutego 2013
    • Gnocchi Arrabbiata

       

      Składniki:

      800 g ziemniaków

      szklanka mąki

      2 jajka

      sól, pieprz

      słoik sosu włoskiego Łowicz Arrabbiata

       

      Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy z mąką, jajkami i przyprawami. Tworzymy rulonik, który tniemy na ok 1,5 cm kawałki. Każdy rolujemy tworząc jajowaty kształt i "odciskamy" na nich widelec. Wrzucamy na osolony wrzątek porcjami i wyciągamy po wypłynięciu.

      Sos Łowicza podgrzewamy i podajemy z kluseczkami.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      smacznieidietetycznie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lutego 2013 15:12
    • Meksykańska tortilla

       

      Składniki:

      sos włoski Łowicz Arrabbiata

      750 g łopatki wieprzowej bez kości

      puszka kukurydzy

      puszka czerwonej fasoli

      2 cebule

      papryka

      10 placków tortilli

      kilka plasterków sera żółtego

      przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz

      olej do smażenia

       

       

      Mięso kroimy w kostkę, cebule w piórka i obsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Mieszamy z fasolą, kukurydzą i sosem, przyprawiamy. Jeśli lubisz bardzo ostre potrawy możesz dodać papryczkę chilli.

      Tortille faszerujemy i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, dekorujemy plasterkami sera i zapiekamy 5-10 minut. Możemy posypać ulubionymi ziołami.

      Ja uwielbiam wszystko co meksykańskie a połączenie składników z sosem Łowicza jest bardzo smaczne. Danie łatwe w przygotowaniu i szybkie.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Meksykańska tortilla”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      smacznieidietetycznie
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lutego 2013 15:03
  • wtorek, 12 lutego 2013
    • Kolorowa zupa po tajsku

      Tajlandia to kraj ludzi szczęśliwych, kraj uśmiechu i kolorów. Taka właśnie jest moja zupa :)

      Zupa tajska idealnie nadaje się na kolację walentynkową - jest szybka w przygotowaniu, sycąca, efektowna i co najważniejsze smaczna. No i ma krewetki, które są afrodyzjakiem ;)

       

      Składniki:

      Pomysł na tajską zupę z kurczakiem Winiary

      200 g krewetek królewskich

      mała cukinia

      marchewka

      kolorowy pieprz

      krakersy ryżowe (ja wybrałam te wyprodukowane w Tajlandii)

      czerwony grejpfrut

       

      Przygotowanie:

      Krewetki oczyszczamy (odrywamy główki i nóżki, zdejmujemy pancerzyk, wyjmujemy jelita) i dokładnie myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, cukinię w kostkę.

      Warzywa i krewetki wrzucamy na 750 ml gotującej wody. Po 10 minutach dodajemy zawartość większej części opakowania pomysłu na tajską zupę rozmieszaną w szklance wody i ponownie gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy zawartość mniejszego opakowania i gotujemy jeszcze minutę.

      Grejpfruta obieramy i pozbawiamy go białych błonek.

      Do miseczki wrzucamy kawałki grejpfruta i wlewamy zupę. Na wierzchu posypujemy kolorowym pieprzem i krakersami ryżowymi. Krakersy ryżowe nie rozmiękają pod wpływem zupy, dlatego są ładnym i smacznym akcentem.

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      smacznieidietetycznie
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 lutego 2013 16:09