smacznie i dietetycznie

Wpisy

  • czwartek, 13 grudnia 2012
    • pomysł na kotleciki z soczewicy

      

       

      Przepis wegetariański jednak polecam go każdemu. Kotleciki z soczewicy uwielbia nawet mój mięsożerny narzeczony ;)

       

      Kotleciki z soczewicy przygotowuje dość często. Dziś przedstawiam wersję smażoną w papirusie od Winiary. Tak przygotowane kotleciki są dobrze doprawione i lekkie, bo podczas smażenia w papirusie nie musimy dodawać tłuszczu na patelnię.

       

      Składniki:

      Papirus.. Pomysł na soczystą pierś z czosnkiem i ziołami

      Posiekana cebula

      3/4 szklanki czerwonej soczewicy

      1/4 szklanki zielonej soczewicy

      jajko

      5 łyżek bułki tartej

      koperek (świeży lub suszony)

      łyżka oleju

       

      Przygotowanie:

      Cebulę obsmażamy na łyżce oleju.

      Ziarna soczewicy zielonej i czerwonej płuczemy. Wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody. Gotujemy na wolnym ogniu często mieszając i dolewając wodę gdy ta wyparuje. Gotujemy aż czerwona soczewica będzie miękka (zielona ma większe ziarna i będzie lekko twarda). Odstawiamy do wystudzenia.

      Cebulę, soczewicę, 3 łyżki bułki tartej, jajko i koperek mieszamy razem. Tworzymy małe kotlety, które obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy owijając w papirus.

       

      Gotowe kotleciki:

       

      Mi najbardziej smakują z sosem pieczarkowo-cebulowo-jogurtowym.

      Przepis prosty, smaczny i zdrowy - polecam!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      smacznieidietetycznie
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 grudnia 2012 16:06